De mol (Talpa europaea) is een bijna blind zoogdier dat meestal nuttig werk onder de grond verricht. Deze hardwerkende dieren graven gangen die goed zijn voor de beluchting en drainage van de bodem. Ze voeden zich voornamelijk met schadelijke insecten, waardoor ze een waardevolle rol spelen in uw tuin. Een volwassen mol kan tussen de 12 en 16 cm lang zijn (inclusief een staart van 2,5 cm) en heeft een zachte zwarte pels met een grijze buik. Met hun spitse snuit en zeer ontwikkelde voorpootjes, die bestaan uit zes tenen, zijn ze uitstekend uitgerust om te graven. Ondanks hun nuttige rol kunnen mollen aanzienlijke schade aanrichten aan de graszoden en bestrating, vooral door de talrijke molshopen die ze in korte tijd creëren.
Ondanks hun nuttige rol zijn niet alle tuinbezitters blij met de aanwezigheid van mollen. Ze kunnen ernstige schade aanrichten aan graszoden, waardoor blessures kunnen optreden voor mensen die over de molshopen struikelen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om mollen te verjagen.
Als de mol zich niet laat verjagen, kan het nodig zijn om deze te vangen. Er leeft meestal maar één mol in een bepaald gebied, maar tijdens de paringstijd kunnen meerdere mollen in hetzelfde gebied aanwezig zijn. Mollen zijn ook bereid het gangenstelsel van een andere mol over te nemen.
Mollen hebben verschillende natuurlijke vijanden, waaronder reigers, ooievaar, valken, uilen, buizerds, vossen, bunzingen, katten en wezels.
Er zijn verschillende soorten mollenklemmen beschikbaar. Als de klem op de juiste manier is geplaatst, kunt u de mol binnen een dag vangen. De meeste klemmen werken met een hefmechanisme en moeten eenvoudig aan het einde van de gang worden geplaatst. Dit vereist enige handigheid, maar kan een effectieve oplossing bieden.
Een mol kan bij voldoende voedselaanbod een voedselvoorraad aanleggen door de kop van een regenworm af te bijten. Hierdoor kan de regenworm zich niet meer verplaatsen, maar overleeft deze wel.